Αρχική > ΑΠΟΨΕΙΣ > «Όχι» στις πονηριές από τα συνεταιράκια

«Όχι» στις πονηριές από τα συνεταιράκια

Κλείνουν ένα ένα τα ζητήματα των πολιτικών – εκλογικών συμμαχιών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, στις 12 μ. θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου για την επίσημη παρουσίαση των συνεργασιών και την πολιτική διακήρυξη ενδεχομένως και του τίτλου του ψηφοδελτίου.

Στο πολιτικό επίπεδο, όπως προκύπτει και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της Κ.Ο. του σχήματος, αλλά και στελεχών του, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι στο κεντρικό πολιτικό πεδίο και εν αναμονή της ανακοίνωσης της ημερομηνίας εκλογών, επιχειρείται η αλλαγή της προεκλογικής πολιτικής ατζέντας, π.χ. με το ζήτημα του μεταναστευτικού. Όπως λένε οι επιτελείς του σχήματος, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. επιχειρούν να στρέψουν την προσοχή μακριά από τα ζητήματα της κρίσης, των επιπτώσεων του μνημονίου σε εργασία – οικονομία και κυρίως από τα μέτρα που θα έρθουν μετά τις εκλογές ύψους 11 με 14 δισ.

Από την άλλη, ο χώρος «ανεβάζει» το ζήτημα των δηλώσεων Μέρκελ και Σόιμπλε, σύμφωνα με τις οποίες θα ήταν «καταστροφική» η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, καθώς εκτιμούν ότι αποδεικνύουν πως επιβεβαιώνεται το «χαρτί» της διαπραγμάτευσης που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνεται, επίσης, και με τις δηλώσεις Τόμσεν (ΔΝΤ), Ρεν (Ε.Ε.) και Άσμουνσεν (ΕΚΤ) στο Ευρωκοινοβούλιο (απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή), λένε ορισμένα στελέχη, το γεγονός ότι το θέμα δεν ήταν το ευρώ, αλλά η υποτίμηση των μισθών στα επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Ο Τσίπρας από τα Καλύβια προχθές μίλησε για «δημόσια ομολογία των Μέρκελ, Γιούνκερ και Σόιμπλε ότι τρέμουν στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί μια χώρα να βγει από την ευρωζώνη. (…) Και αντί να το βάλουμε στο τραπέζι, σηκώσαμε στις πλάτες μας τις αμαρτίες ολόκληρης της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης». Στην ίδια ομιλία ο Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση του σχήματος για την έξοδο από την κρίση με κυρίαρχο το τρίπτυχο: καταγγελία της δανειακής σύμβασης, αναστολή πληρωμών και αναδιανομή του πλούτου.

Συνεργασίες – ψηφοδέλτια

Όσον αφορά τις συνεργασίες, αυτές αφορούν τη Σοφία Σακοράφα, την Ενωτική Κίνηση (Π. Κουρουμπλής, Αλ. Μητρόπουλος κ.ά.), Κοινωνική Αριστερά (Αντ. Κοτσακάς κ.ά.), την ΕΔΗΚ, τον Νέο Αγωνιστή και τους Ριζοσπάστες Οικολόγους (Γ. Σχίζας).

Από την άλλη, «ναυαγεί» η προοπτική για συνεργασία με το Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά. Τόσο κάποιες αντιδράσεις εντός του ΣΥΝ και από ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το γενικότερο πολιτικό του στίγμα και τις διαπραγματεύσεις του και με άλλα πολιτικά σχήματα, όσο και η εσωτερική του διαίρεση (αφού είχε να επιλέξει μεταξύ Πάνου Καμμένου και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχαν προηγηθεί συζητήσεις και με τη ΔΗΜΑΡ), οδήγησαν σε «ναυάγιο» την προοπτική κοινής καθόδου.

Τα θέματα συνεργασιών, προεκλογικής προετοιμασίας και κατάρτισης των ψηφοδελτίων συζητήθηκαν την περασμένη Κυριακή σε κλειστή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ (ΚΠΕ), ενώ το Αριστερό Ρεύμα κατέθεσε χωριστό κείμενο με τις διαφωνίες του για το πολιτικό πλαίσιο και την «άρον-άρον προεκλογικού χαρακτήρα σύμπραξη με ορισμένες δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ». Χθες και προχθές το σχετικό πλαίσιο συζητήθηκε και στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση Τσίπρα περιείχε τα εξής σημεία (τα οποία εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία): δημοσιοποίηση της συνεργασίας με τα παραπάνω πρόσωπα και σχήματα με συνέντευξη Τύπου, συμμετοχή Σακοράφα και Κουρουμπλή στα ψηφοδέλτια της Β’ Αθηνών και του εργατολόγου Αλ. Μητρόπουλου στο Υπόλοιπο Αττικής, ορισμό Εκλογικής Επιτροπής για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο.

Θετική υποδοχή υπήρξε στη Γραμματεία καταρχήν όσον αφορά την πρόταση για τον τίτλο του ψηφοδελτίου με τον οποίο θα αποτυπώνεται η διεύρυνση («ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο»), όσο και για τη συγκρότηση εκλογικής επιτροπής, η οποία, όπως λένε, είναι αυτή που θα ορίσει και τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Ωστόσο, σχετικά με τον επικεφαλής του Επικρατείας, ο ΣΥΝ έχει καταθέσει πρόταση για τον Γιάννη Δραγασάκη ή τη Σοφία Σακοράφα, αν και από τις συνιστώσες φαίνεται να υπάρχει προτίμηση στο πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην επιλογή του επικεφαλής ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκφράζει κάθε φορά τον συμμαχικό χαρακτήρα του σχήματος, κάτι στο οποίο προστίθεται και η ανάγκη του να αποτυπωθεί η νέα εκλογική διεύρυνση. Από την άλλη, ο ΣΥΝ θα ήθελε τη σίγουρη επανεκλογή Δραγασάκη, του οποίου η συμβολή στις προγραμματικές επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε καθοριστική. Οι σχετικές συζητήσεις πάντως βρίσκονται σε αρχικό ακόμη στάδιο.

Στο φουλ οι μηχανές για τα ψηφοδέλτια

Όσον αφορά κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ, βουλευτές του κόμματος και κάποιους από τους «πασοκογενείς», μια πρώτη εικόνα έχει ως εξής:

Στην Α’ Αθήνας προτείνεται να συμμετέχουν οι Ν. Βούτσης, Ε. Κυπριανίδου, Τ. Κορωνάκης και Γ. Μηλιός, ενώ ακούγεται και το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, νομικής συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα. Στη Β’ Αθήνας, όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχει πληθώρα «κορυφαίων» υποψηφιοτήτων: Δημ. Βίτσας, Π. Σκουρλέτης, Δημ. Στρατούλης, Ρ. Δούρου, Κ. Ήσυχος, ενώ ως γνωστόν στην ίδια περιφέρεια κατεβαίνει ο βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Για την ίδια περιφέρεια έχει επίσης γίνει πρόταση στα μέλη της Π.Γ. του ΣΥΝ Ε. Κατσινοπούλου και Σ. Παπαδόγιαννη. Στη Β’ Αθήνας, όπως προαναφέρθηκε, εκ των συνεργαζομένων προτείνεται να είναι υποψήφιοι η Σοφία Σακοράφα και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στη Β’ Πειραιά, περιφέρεια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη, σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να είναι υποψήφια και η δικηγόρος Νίνα Κασιμάτη (Νέος Αγωνιστής). Στις περιφέρειές τους αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα και οι βουλευτές Τάσος Κουράκης και Λίτσα Αμμανατίδου (Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα), Ηρώ Διώτη και Μ. Κριτσωτάκης (Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης, αντιστοίχως).

Στη Μαγνησία θα κατέβει ο Κ. Πουλάκης εκ της Π.Γ. του ΣΥΝ, ενώ τα στελέχη του οργάνου Α. Μπαλτάς και Γ. Μπαλάφας προτείνεται να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

topontiki.gr

Advertisements
Κατηγορίες:ΑΠΟΨΕΙΣ
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: